Bílý povlak na čokoládě?
Čokoláda s bílým povlakem je zkažená a/nebo prošlá
NE. Bílý či našedlý povlak na povrchu čokolády nebo čokoládové polevy na cukrovinkách naznačuje spíše nešetrné zacházení s výrobkem během jeho skladování a cesty k vám. Zmíněný povlak je způsoben vystoupením tuků na povrch čokolády. Nejedná se o žádnou plíseň, jen o kosmetickou vadu.
Bílému povlaku na čokoládě se někdy také říká „šedivění“ – čokoláda ztrácí lesk a pokryje ji jemná bělavá vrstva. Může se jednat o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly částečky cukru, anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Šedivění není zdraví nebezpečné. Čokoláda může rovněž zplesnivět, nejčastěji ve vlhkém prostředí. Další vadou čokolády je žluknutí. Kakaové máslo je sice jako tuk stabilní, ale žluknutí mohou způsobit jiné použité suroviny. I u čokolády proto platí: Jí se také očima (popřípadě všemi smysly)!