Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládu nedávejte svému zvířátku

Pokud máte doma čtyřnohého psího nebo kočičího mazlíčka, jistě mu chcete dopřát jen to nejlepší a čas od času se s ním podělíte o nějakou tu dobrotu. Mnoho lidí ale netuší, že pokud zvířata snědí obyčejnou čokoládu, mohou v krajním případě i zemřít.

Čokoláda obsahuje látku zvanou theobromin, která je pro psy a kočky jedovatá. Zatímco u lidí se metabolizuje snadno, u zvířat je její zpracování mnohem pomalejší, a tak se v těle mohou snadněji hromadit toxické hladiny.

Záleží na mnoha faktorech

Míra otravy závisí zejména na velikosti a stáří zvířete a na kvalitě a množství snědené čokolády. Průměrně velkému zvířeti způsobí malé množství čokolády nejspíš jen nevolnost, zvracení či průjem. Například velký pes může sežrat mnohem větší množství čokolády, než se u něj negativní účinky projeví.

Množství jedovatého theobrominu závisí na druhu čokolády – většinou úměrně stoupá s podílem kakaa. Nejvíce ho obsahuje například hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření, nejméně naopak mléčná a bílá čokoláda.

Velké problémy i po menším množství čokolády mohou mít malá štěňata a koťata. Theobromin ve velmi vysoké koncentraci způsobuje svalový třes, záchvaty, nepravidelný tlukot srdce a v některých případech i vnitřní krvácení nebo srdeční infarkt.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář