Čokoládový lávový koláč
Ingredience
700 g hořké čokolády, 500 g másla, 10 celých vajec, 10 vaječných žloutků, 250 g cukru, 100 g prosáté mouky
Postup
1. Rozpusťte čokoládu a máslo ve vodní lázni.
2. Vejce, žloutky a cukr rozmíchejte v mixéru, dokud nevznikne světlá pěna. Pak vmíchejte zchladlou čokoládovou směs a na závěr opatrně vmíchejte prosátou mouku.
3. Směs rozdělte do formiček vymazaných máslem a vysypaných kvalitním holandským kakaem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 6 minut (vyzkoušejte nejprve jeden pro odhad správné teploty a času a pak upečte teprve zbytek. Lávový koláček by měl zůstat uvnitř tekutý, ale povrch by měl být pevný. Podávejte například s s brusinkovým sorbetem a lískovými oříšky.